Bowenterapin eller bowentekniken är en kroppsterapi olik alla andra. Det är en mjuk, smärtfri, korrigerande, balanserande, smärtreducerande, energigivande, stressreducerande och effektiv behandling som främjar kroppens läkningsförmåga. Fler och fler kiropraktorer, osteopater, zonterapeuter, massörer, sjukgymnaster m.fl. terapeuter, världen över, väljer att använda bowentekniken som främsta behandlingsmetod, eftersom den dels ger snabba och hållbara resultat och dels avlastar terapeuten.
”Allmän läkare och kiruger i värden utövar också Bowenterapi”
Bowenterapin utövas också av en del allmänläkare och kirurger. Operationer av t.ex. ryggar och käkar och Hallux- Valgus har i många fall kunnat undvikas helt efter 3-6 behandlingar med bowentekniken. Det är inte ovanligt att de som är utbildade Naprapater, Osteopater, samt Kiropraktorer också är utbildade inom Bowenterapi, tyvärr gäller detta mer utomlands än i Sverige. I Sverige är det mer vanligt att de som jobbar med Bowen är Massage Terapeut. Det är också vanligt att många privatpersoner lär sig bowentekniken för att kunna hjälpa familj och vänner,de jobbar ej då terapeutiskt med detta. För att jobba med Bowen krävs det att du också är utbildad i Medicinskgrundkurs, detta för att förstå, kroppens funktioner och vad som händer i kroppen när klienten mottagit Bowenterapi.
Bowengrepp där man korrigerar felställningen i kroppen, då bindväven drar upp vid käken

11

Hur fungerar terapin?
Med tummar eller fingrar stimuleras specifika punkter på kroppen. Detta sker genom en slags rullning över främst muskler och senor. Rullningen startar en vibration genom kroppens vävnader, vilket i sin tur leder till förändringar. Blod- och lymfflöde ökar, muskelspänningar och låsningar i leder släpper. Eftersom de flesta av punkterna ligger på samma ställe som akupunkturpunkter påverkas även energi i meridiansystemet. Bowenterapin påverkar också nervfunktionerna positivt.

 

Jag utgår från att jobba så likt Tom Bowen jobbade, och bli så professionel jag bara kan inom Bowen för att kunna ge dig som kund en Bowenterapi i värdsklass för att uppnå detta krävs många utbildningar utomlands där dessa lärare som är utbildade direkt av Tom Bowens assistenter ” the SIx Boys” , detta leder nu till förändringar hos Själs Blomma från Jan 2019 kommer det finnas två sätt att behandlas på detta gör också att vi gör en prisändring från Jan 2019.

Du Kan nu välja mellan två sätt att bli behandlad på.

STRUKTURELL BOWEN 25 MINUTER Denna är baserad på AMT Bowen och IOS Bowen. Jag lägger här direkt fokus på att lösa det primära, grunden till ditt problem, detta är i likhet med Tom bowens behandlingar vilket varade mellan 5-8 minuter . Själens Blommas strukturella Bowen behandling är på 25 minuter. det kan i bland räcka med 2-3 grepp så är det primära löst. Via mycket korrekt asseessment vertyg som jag jobbar efter BÅDE IOS OCH AMT är baserade på att lösa det primära på ett mycket snabbt och effektivt sätt. IOS = Importence of Symmetry , du kan läsa om tekniken längre ner på denna sida. AMT= står för Applied Myroskeletal Therapy. Maximum Precision – Minium Forece_- Optimum Outcome. Denna Bowen teknik är utveklad av John Garfield från Gold kusten i Australien, John har jobbat med bowenterapi i 20 år och är själv utbildad av tre av Toms assistenter denna teknik jobbar på the spin det vill säga ryggraden och hur olika kotor gör att Duran Fascian gör en fel symmetri i kroppen, Duran drar och gör att ett ben blir kortare, obs du har inte ett kortare ben det är Duran som sitter fast.Jag brukar använda mig av min lärare Grahams beskrivning då alla har lätt kunna förstå den. Tänk dig att du har en trädgårdsslang runt husknuten. Du drar ut trädgårds slangen för att vattna dina rosor, men det tar stopp, trädgårdslagen sitter fast och det kommer mindre flöde av vatten från slangen, så är det i din kropp också när Dura Fascia sitter fast. Mitt jobb är då att dra ut mer trädgårdsslang  detta vill säga hitta var Duran sitter fast och få den att släppa då får  din kropp  direkt  symmetri och du blir av med dina besvär detta är att jobba med det primära först.  När jag jobbar med det Primära så visar assesment direkt var jag skall jobba. Vi ser också resultatet direkt. Ibland ligger det lager på lager och vi måste lösa det primära och se till att det håller där för är min rekommendation att du bokar minst tre behandlingar. Då jag ofta är fullbokad ibland upp till tre månader rekommenderar jag dig att boka alla behandlingar på en gång, bättre att boka av en att få vänta på din behandling. STRUKTURELL BOWEN  25 Minuter  passar bäst om du har Ryggvärk, länd eller bröstrygg, Höftvärk, Nackbesvär, Problem i ryggraden, Käkbesvär, har du många olika besvär och åkommor rekommenderar jag dig att boka 55 min Bowen Terapi.

BOWENTERAPI 55 MINUTER: Här löser jag också det Primära först sedan går jag till övriga besvär i kroppen, denna bowen behandling är baserad på alla mina lärda Bowentekniker. Här ingår den grund Bowen – Bowenfascia – Bowen Importence of Symmetry – The Art of Bowen – Bowen Applied Myroskeletal Therapy – Bowen terapi of TMJ och hormon terapi. – Mc Loughlin Scar Tissues Relese Technique. denna bowen behandling rekommenderar jag när du har många olika besvär i kroppen. Bowen terapi 55 Minuter passar bäst när du har ex, Hallux Valgus – Skolios – Fotpronation – Stress – Utbrändhet- ofokus i livet-  Wiplash -Tennis eller Golfarmbåge, Frusen Axel – Karpaltunnelsyndrom, mm. Jag lägger här mer tid till finslipa och jobbar mycket mer ingående med olika problem ut över det primära.

 
Hur går Bowenterapibehandlingen till hos mig?
Många av mina klienter startar med att göra en provbehandling i Bowen, den är på 25 min och du känner och förstår vad Bowentekniken är. 99% av mina klienter bokar sedan tre behandlingar på 55 min, dessa skall det vara mellan 5 till sju dagar mellan behandlingstillfällena. Vi startar förta behandlingen efter provbehandlingen med att göra en riktig( amnes) jag går igenom hela kroppen och noterar allt via Journal smärta och smärtskalor och åkommor, när vi går igenom hela kroppen får vi det bästa resultatet på behandlingen.
Jag gör sedan en strukturell bedömning av din kropp, där du får svar på hur din kroppssymmetri är. Klienten känner och förstår väldigt tydligt kroppens felställningar och får info om vad man kan tänka på. Klienten blir väldigt medveten om sin kropp.
Du får sedan klä av dig allt utan dina underkläder och lägga dig på bänken. Vi startar nu med att göra en bindvävstest där vi ser var bindväven ligger och drar snett. Det finns tre stora bindvävs ställen, dessa är Sacrum som ligger strax under ländryggen den hårda plattan vid bäckenet. Det är Nacken och det är Käken när jag gör denna testen får jag direkt svar på varför och var ifrån felet kommer.’
En test av bindväven för att se var felet kommer ifrån.

12

Jag jobbar med alla tekniker jag lärt mig av Bowenterapi däremot blandar jag inte in någon annan terapi. Jag ser ifrån klientens besvär vad och ed vilka grepp jag skall jobba med. Jag hjälper kroppen att själv hitta rätt där den har gått in och kompenserat fel.
Jag stimulerar ett visst antal punkter. Med att gör en rullning över senor och muskler, det finns alltid en akupunkturpunkt i närheten av där jag lägger mitt grepp.
När terapeuten har stimulerat ett visst antal punkter lämnas klienten ifred en liten stund för att vila. Detta för att ge kroppen tid att svara på den stimulans den fått. Terapeuten återvänder och stimulerar fler punkter med jämna mellanrum. En behandling kan ta allt mellan 10 och 45 minuter beroende på vad som behandlas
.
Ofta är 3-6 behandlingar med en veckas mellanrum tillräckligt för att få hållbara resultat, men ibland krävs längre behandling. Vid akuta problem är det inte ovanligt att 1-2 behandlingar är tillräckligt.. Man kan kombinera bowenterapin med andra kroppsterapier , men ofta är det en fördel att inte ge andra behandlingar samtidigt.
Det går utmärkt att kombinera bowentekniken med t.ex. homeopati, örtmedicin, näringsterapi samt olika former av fysisk aktivitet.
Vilka besvär kan behandlas?
Som Bowenterapeut behandlar man inte specifika åkommor, terapin påverkar alltid hela människan. Det är kroppen som avgör vad som händer efter en behandling. Därför finns det egentligen inga begränsningar för vilka symptom som kan förbättras eller försvinna helt. Några exempel är idrottsskador, besvär med rygg, nacke, knän, fotleder Hallux- Valgus, tennis- och golfarmbåge, frusen axel, magbesvär, luftvägsbesvär inkl. astma, hösnuva, huvudvärk, migrän, njurbesvär och energibrist. Många kommer på bowenbehandling för dess stressreducerande och energigivande effekt. Bowenterapi passar människor i alla åldrar.
Bowenterapins Historia från start till i dag

13

En bild av Tom när han behandlar ett barn med handikapp, Tom behandlade handikappade barn varannan helg fritt, det var barn som verken kunde stå eller gå som efter Bowenterapin kunde det.

Var kommer terapin ifrån?
Bowentekniken är utvecklad av Thomas Ambrose Bowen, född 1916 i Geelong, Australien. Han arbetade som ung inom industrin, men hade också ett stort intresse för idrott och kroppsterapier.
Så småningom utvecklade han sin egen behandlingsmetod, som sedan blev kallad bowentekniken

Tom lärde aldrig ut Bowenterapi
Tom lärde ej ut Bowenterapi utan han lätt Terapeuter komma och studera hans arbete. Efter Toms död började Bowentekniken läras ut av dels några av Toms lärlingar, men framförallt av en man som var med och studera Toms jobb, Tom tog sin kunskap med sig i graven och man tror att ca 10% är kvar och detta är den fantastiska terapi som i dag fått namnet BowenterapiI. Idag finns det ett enormt intresse att hitta tillbaka till Toms riktiga grund så 2015- 2016 är mycket spännande år inom Bowenterapin där Toms lärlingar stiger fram och fram för allt Romney Smeet som tidigare inte uttalat sig om Bowentekniken och vägrat lära ut. Romney har nu låtigt Graham Pennington få tadel av och studera han sätt att arbeta med Bowenterapin, det man i dag har sätt är detta det närmaste så som Tom själv jobba med Bowenterapi. Graham åker nu runt i hela värden och lär ut denna teknik. Jag gick denna Workshop 2014 och detta har utvecklat mitt sätt att jobba med Bowenterapi enormt.

Tom drev sin egen klinik på heltid vi 40års ålder.
När han nått 40 års ålder drev han sin egen klinik på heltid. Tio år senare behandlade han, med hjälp av en assistent och en receptionist, 13 000 klienter per år. Bowen hade 6 lärlingar, under olika perioder, som efter hans död 1982 spred terapin runt om i världen.

Min väg genom Bowenterapin och mitt sätt att jobba med Bowenterapin

Våren 2007 började jag min utbildning som Bowen terapeut.
Våren 2008 var jag färdig utbildad. För att vara certifierad godkänd bowenterapeut krävs det att du läser medicinskgrundkurs 80 timmar, detta gjorde jag våren 2008.

April 2008 fick jag möjligheten att läsa en ny vidare utbildning i Fachia Bowen denna metod har gjort mitt arbete ännu mer spännande.

Fashia Bowen som är en tilllägs behandling till vanliga Bowen så jobbar man på bindväven, den tar upp signaler som sedan skickas till hjärnan som sedan skickar vidare ut signalen i kroppen. Konkret gör detta att kroppen gör små korrigeringar själv, du kan känna tydligt hur kotor eller bäcken, höft lägger sig tillrätta. I slutet av behandlingen håller jag klientens huvud vilande i handen, här är det mycket vanligt att kroppen gör små korrigeringar, klienterna bruka känna detta mycket tydligt och tror att det är jag som gör dessa rörelser som kan uppfattas som stretchande korrigering. I själva verket håller jag bara och följer med i kroppens rörelser. Detta upplevs som en väldigt speciell känsla.
2009 gick jag fortbildning Bowen jag lärde mig fler nyttiga grepp, vilket gjorde att jag kan hjälpa mina klienter ytterligare en nivå i en helhet.

Importen of Symmetry  ”IOS ”2014 gick jag BowenTechnique workshop för Graham Pennigton, detta har gjort att jag har fått djupare förståelse om Bowen och gör att jag kan hjälpa mina klienter i en snabbare korrigering, Jag har nu tekniken som gör att jag ser direkt hur Bindväven ( Facian) påverkar och drar kroppen sned, jag vet genom att göra en enkel test var felet ligger och kan direkt åtgärda detta.
Bindväven Facian
Bindväven är en sammansatt väv som går igenom hela kroppen,( det är den klipiga hinnan du skär bort från köttet) du har tre olika bindvävar eller också kallade Facia. Utan bindväven skulle kroppen falla ihop, man kan säga det är seglet på båten. Bindväven ligger runt dina muskler och i ditt skelett och det går in i dina organ. Det är också en signalväv som fångar upp signaler ut ifrån. Bindväven styr hela ditt rörelsemönster. Bindväven kan också lagra minnen, bindvävsminne, detta minne sitter kvar och visar sig om du gjort ett upprepat rörelse mönster eller vid en olycka hamnat i en vi rörelse position, då kan kroppen hålla kvar denna rörelse och det kan ge upphov till smärta eller ett obehag eller stelhet i detta området. Går man då in och jobbar med Facian så släpper den spänning och känslominne. Detta sker när vi jobbar med Bowenterapin. Eftersom facian är en samman satt väv som går igenom hela din kropp så kan det verka i ett knä, men verken är inte konstant utan kommer och går i detta fallet är det inget fel på knäet utan det är bindväven som skapar smärtan, det är inte ovanligt då att smärtan kommer ifrån ett bindvävsfäste ifrån käken. Med hjälp av Bowen så släpper denna feldragning och smärtan ifrån knäet upphör.

Jag har under detta år varit med om klienter som har haft långvariga besvär med nacke, rygg, axlar, skuldror, bäcken, höfter, fötter, migrän, ploppande käkar, magbesvär ja detta är bara några av besvären som har korrigerats Med hjälp av Bowen.

Varför brinner jag så för denna terapi kan ni kanske undra?
Jo jag älskar att jobba med terapier där kroppen själv läker på djupet och där det jobbar på sikt inte bara för stunden.
Bowen balansera till baka obalanserna i kroppen och det är kroppen själv som gör jobbet, jag är bara katalysatorn
Jag har sett under detta år att Bowen är en mycket bra kombi behandling till de andra behandlingarna jag jobbar med, de jobbar på olika djupheter och på olika skikt i kroppen.

Bowenterapi Och Hallux- Valgus
Efter tidningsartiklar 2011 i tidnigen Må Bra och Året Runt har fler tal klienter ifrån hela landet sök sig till mig för att få hjälp med hjälp av Bowentertapi. Nu 2016 kan jag stolt säga att jag har skaffat mig en otrolig kunskap hur jag kan hjälpa klienter med Hallux- Valgus. Jag har 2016 behandlat ca 500 Klienter med Hallux- Valgus, Alla dessa klienter har blivit mindre smärt fria och hela 90% helt smärtfria. De av dessa klienter som ståt i kö för att operation har avbokat denna då de har blivit bra med hjälp av Bowenterapin.
.
Foto på Klenter som blivit behandlade med bowenterapi. Före och efter behandlingen.

Foto 1: tyvärr missade jag ta kort från början så detta är  5 behandlingen: söker för Hallux- Valgus besvär i många år, nu tryck på hallux knölen  och värk upp mot fotryggen skala 5, värken börjar på kvällen, den vänstra är samma men 3 i skala

14

Foto 2:
Efter 10 beh känner K mindre i nötningen i knölen. Fotryggens känns ibland men ofta är den bra..Gemförelse med föra fotot ser man framför allt att höger knöl har minskat, den är mindre spänd i tåleden, svullnaden på fotryggen har också minskat, K har bättre rörelse i fotleden. K gör ett uppehåll för att fortsätta om 2 månader, ej färdig behandlad.

15

Foto 1: Före Bowenbehandling :Söker för Hallux båda H/V är opererade för tio år tillbaka. Senorna är mycket spända i tårna.
V trampdynan gör ont när K belastar. Smärtan är ömmande skala 5. H är OK
Man kan här se hur klienten belastar utsidan av foten, detta ger en svullnad uppe på fotryggen och att senorna blir spända.

16

Foto 2:efter 6 behandlingen i Bowenterapi: Nu har klienten inget ont i trampdynerna, senorna är mjuka och foten har rättat sig i rätt läge och svullnaden på fotryggen borta. Hallux knölen och svullnaden runt tåleden är nu obefintlig.

18

19

Förklarings bild av Hallux – Valgus.

20

Hallux- Valgus tåleden böjer sig utåt, detta skapar ibland hammartå, tån sidan om stortån pressas upp, det ser du har på bilden sidan om.

Bowenterapi och Skolios eller Kyfos samt snett bäcken

Skolios
Jag har behandlat många klienter med dessa besvär. Många blir helt återställda att ryggraden rättar upp sig och de slipper snedställningar och smärta. Visa av dessa klienter blir stabilare men behöver en regelbunden hjälp med Bowenterapi för att ryggraden skall hålla sig stabil. Jag har en del klienter med detta besvär som också är stelopererade dessa klienter har fått större rörelse i kroppen och kroppen har hitta in i sina rätta läge. Dessa klienter går ofta på stödbehandlingar ca en gång i månaden.

Kyfos
Med hjälp av Bowenterapi rättar ryggraden upp sig och bröstryggen upphör att tippa framåt, visa klienter som varit mycket framåt böjda upplever sig längre och det blir de på sätt och vis också. Det är inte ovanligt att efterca 6 behandlingar ser jag ingen Kyfos hos klienten mer.

Snett bäcken
Detta är den vanligaste åkomma som klienter kommer med. Det är inte ovanligt att bäckenet rättar upp sig från att ha varit 6cm tippande till att efter behandlingen tippa 1½ cm, tillskillnad till många andra behandlingar så faller det inte tillbak utan håller sig där.
Foto 1 Klienten har inga besvär av ryggen men Bowen jobbar på alla obalanser så här visar det ryggraden snedställdhet vid behandling 1. Innan fotografering har jag följt ryggraden med bläckpenna.

21

Foto 2: efter 6 behandlingen i Bowenterapi, här kan man se hur ryggraden rättat upp sig.

22

Foto 1: före Bowenbehandling för klient som lider av Skolios, klienten har burit korsett för detta vid 13-15 årsålder.

23

Bild 2 Är efter  behandling 4, här kan man se tydligt hur kröken håler på att räta upp sig. Klienten är inte färdig behandlad fler foto kommer.

24

Tidningsartikel om Bowenterapi i Året Runt nummer 31- 2011
Ny tidnings artikel : I nummer 31 av Året Runt så var Själens Blomma åter med i en artikel om Hallux  – Valgus, Klienter som jag jobbat på med Hallux- Valgus  har haft mycket bra resultat, dels har de blivit av med sin värk i tåleden och knölen och dels har både fot och tå rätat upp sig till rätt läge. Jag är så glad att jag fått denna möjlighet att få jobba med er klienter med Hallux- Valgus och lära mig mer av hur foten och tån jobbar under Bowenbehandlingen.

Här under kan du läsa om artikeln
Tidnings Artikel om Bowenterapi i Året Runt nummer 31- 2011
Ny tidnings artikel : I nummer 31 av Året Runt så var Själens Blomma åter med i en artikel om Hallux  – Valgus, detta har gjort att vi åter har fått en 20 tals nya klienter med Hallux – Valgus. Både dessa klienterna och de tidigare klienter som jag jobbat på med Hallux- Valgus  har haft mycket bra resultat, dels har de blivit av med sin värk i tåleden och knölen och dels har både fot och tå rätat upp sig till rätt läge. Jag är så glad att jag fått denna möjlighet att få jobba med er klienter med Hallux- Valgus i dag är ni uppåt 70 st som jag har fått ta del av och lära mig mer av hur foten och tån jobbar under Bowenbehandlingen.
Här under kan du läsa om artikeln

25

Upptäckter efter fått jobbat med så många klienter med Hallux- Valgus.
Alla klienter har fått mindre smärta och tåleden har börjat räta på sig och börjar successivt bli rakare.
Det jag mycket tydligt har kunnat se är att Halux- Valgus inte bara är en eller två tåleder som är sneda och värker, nej detta gör en felställning i hela kroppen.
Kroppen belastas fel och  man kompensera för att slippa smärtan i foten, detta ger allt i från besvär i höft, ländrygg och axlar.
Jag har tydligt sett att om en klient har Halux- valgus på en fot så belastar den oftast inte denna fot utan hela belastningen ligger på de benet och foten som klienten inte har besvär med. Detta ger ett snett bäcken med tillhörande ryggsmärtor och ibland knä besvär.
Det är också väldigt vanligt att klienten står med belastningen på utsidan av foten, detta ger oftast värk i vristen och yttre fotknölen. Detta ger också vanligtvist smärta under främre fotvalvet.
Vad gör då Bowen behandlingen? jo den gör att senan i tåleden åter får sin rörlighet, den släpper i spänning och tåleden blir rörligare och rätar ut sig.
Man ser också hur hela fotleden rätar sig till den rätta läget, detta gör att hela foten rätar upp sig och klienten får en rätt belastning på foten, detta gör att smärtorna upphör i fotvalv och vrister.
Efter bara två behandlingar börjar man se att klienten har mer kontakt yta på hela foten. Kroppen jobbar själv att räta upp allt i en balans, då detta sker blir klienten bra i från sina besvär.
Jag dokumenterar alla klienters fötter med foto så man kan se vad som händer mellan behandlingarna, klienterna ser och märker själv av när tåleden börjar bli rakare.
Tidningsartikel Från Nummer 3 -2011 Tidningen Må Bra

26