Hur går behandlingen till?

Varje besök startar med en strukturell bedömning av din kropp, här får du svar på hur och var dina besvär och muskelspänningar ligger., du får här också tipps till din kroppshållning och du kan tänka på.

Jag ta dig sedan in i en djupavslappnad hypnos, när kroppen är avslappnad så börjar massagehypnosen, där du blir ledsagad att känna gyllene massage händer som masserar din ryggs alla muskler och din nacke, du blir ledsagad att känna muskelknutarna lösa upp sig och att muskler spänningarna släpper i kroppen. Hypnosen är ca 25 minuter, När hypnosen är slut så börjar jag massera rygg och nacke med vanlig klassiskmassage. Du är fortfarande kvar i hypnos. Musklerna släpper lättare igenom och spänningarna släpper djupare in ifrån muskeln.

Vill du läsa grunden till Hypnomassagen fortsätt läs här under.

En forsknings projekt på Hypnos och massage

Hur dök tanken till Forskningen upp?

Tanken dök upp i samband med att jag jobbar med kroppsterapier, massage är en del av behandlingarna jag jobbar med. Jag skulle göra ett forskningsstudie som en del uppgift i min tenta när jag gick min utbildning till Hypnoterapeut.

Hypnosens uppbyggnad.

När jag stod och massera en kund kom tanken om det skulle fungera att i hypnos få klienten att uppleva och föreställa sig masserad av massagehänder, alltså inga fysiska händer.

Jag satt ihop en hypnos med en uppbyggandesinduktion där klienten kommer in i djupavslappning, sedan byggde jag på med suggestioner om gyllene massage händer som följer och masserar kroppens muskler.

När jag tog fram hypnosen hade jag bilden av när ja g jobbar med vanlig klassiskmassage, bilden av att följa samma muskelområde på kroppen.

Jag byggde på inlevelsen av händerna rör sig över musklerna och hur de gyllene massagehändernas gyllene ljus strömmar rakt in i muskeln, så att muskeln släpper i spänning.

En suggestion är en utsaga av hur något är, så här använder jag mig av olika ord och meningar till att få klienten att uppfatta, ex muskelspänningar som släpper, jag använde mig av meningar som känn hur muskelknuten släpper, ja knytes upp precis som om du skulle knyta upp en knut på ett skosnöre.

Kan klienten uppleva sig masserad enbart av suggestioner?

Min fråga var och är fortfarande, kan klienten uppleva sig masseras, kan muskelknutarna och spänningar släppa enbart med suggestioner, ja det är det detta forsknings arbete skall ge svar på.

Hur är forskningen Uppbyggd?

Forskningen är uppbyggd att klienterna som är med och deltagare skall ha regelbudet problem med nacke, rygg eller axlar.

Klienten får inför varje behandling fylla i en journal med besvärsområdet problem, där svara den på en skalla på 1- 10 på spänning, stelhet, muskelknutor, värk, domningar, rörelsebegränsningar.

De får också i denna journal svara på sin kroppsupplevelse under behandlingen och en vecka efter behandlingen, samt deras sinnestillstånd under och en vecka efter behandlingen. Det är en vecka mellan varje behandlingstillfälle.

Halva gruppen får första gången vanlig klassiskmassage och den andra gruppen får första gången hypnos, de som fick massage första gången får hypnos andra gången, den tredje gången får alla hypnos först i 20 minuter alltså samma hypnos de fick första eller andra gången, de är kvar i hypnostillståndet och får då vanlig klassiskmassage i 20 minuter. Efter varje behandling får det svara på samma frågeformellär.

Hur är klienternas respons på behandlingen?

Klienternas respons på behandlingarna har varit mycket spännande och givande.. Alla har varit glatt överraskade att det känt sig så avslappnade och att det har funkat att släppa och slappna av så fullständigt under hypnosen, av dessa 24klienter är det 5 som fått hypnos tidigare.

Hypnosen

Alla 19 har upplevt en mycket djup avslappning och ett lugn samt mindre stress under behandlingen, 12 av dessa klienter har känt eller förnimm massagehänderna på kroppen, 13 klienter har känt av att muskelknutorna har släppt i spänning. Alla 16 klienter har alla svarat att de kan tänka gå på en sådan behandling igen, ca 5 klienter har känt denna behandling är mer effektiv än vanlig klassiskmassage. Tyvärr har bara 5 uppgivigt att det lugna avslappnade känslan har varit bestående.

Klassiskmassage

När jag jobbar med klassiskmassage så går jag väldigt djupt ner i muskelknutorna och tryckande jobbar mig igenom muskelknutorna, är klienten väldigt spänd och det ligger en nerv i kläm kan detta göra väldigt ont.

24 klienter fått klassiskmassage och alla har tyckt det har gjort ont, 18 har tyckt det gjort ont-skönt, en befrielse när det släpper i spänningarna. Alla har tyckt det har varit bra och välgenomarbetat massage.

Hypnos och klassiskmassage under tiden klienten är kvar i hypnos.

24 klienter fått denna kombination och alla har varit övervägande överrens om att detta är den bästa behandlingen och 13 klienter skulle föredra denna framför den klassiskmassage, de tycker att det får en med helhet av denna behandling, de har alla upplevt sig helt i nuet. Alla 24 klienterna har upplevt ingen eller betydligt mindre smärta när man går på djupet i musklerna, 16 klienter har fått en mer förståelse om sina muskelspänningar och har sett att det finns ett behov att ge sig själv behandling regelbundet. Alla har fått en större kroppskännedom.

Det resultat jag nu kan utläsa är att, alla tycker att hypnosen inte kan ersätta massgen, klienterna saknar den fysiska beröring, där emot har 13 klienter varit överraskade att det känt sina muskler som de var masserade, utan den fysiska beröringen. Alla 24 klienterna har upplevt hypnosen mer avslappnad och lugnare samt mindre stressad. Alla hypnos behandlingarna har överraskande get ett bättre resultat på alla skalor klienterna har fyllt i, ja faktiskt bättre än massagen och detta resultat är det samma om de har fått massgen som första behandling eller om de har fått hypnosen som andra behandlingen.

Alla klienter har haft ett mycket bättre resultat med kombinationsbehandlingen Hypnos och massage om detta är för det är den sista behandlingen alltså effekt av de tidigare behandlingarna, eller om det beror på att denna behandlingstillfället är dubbelt så lång, ja det vet jag inte. Det jag har kunnat se klart och tydligt är att klienten tar emot massgen bättre när de är under hypnos, jag som massör märker också att musklen är mindre spänd och mycket, mycket lättare att ta sig igenom till djupet. Till min egen förvåning har klienterna stannat bra kvar i hypnostillståndet under massgen trots att jag har gått på bra hårt och djupt in i muskelknutorna. Det är en hel del klienter som valt att fortsätta att få massage på detta sätt.

Jag har gjort lite efter forskning om andra forskningsstudier på massage. Jag har inte funnit någon forskning på just massage och hypnos, jag har blev förvånad över att jag fann väldigt lite forskning på massage på svenska, på engelska finns det väldigt mycket.

Jag fick mycket bra respons på massage hypnosen så nu finns den inspelad på CD som du kan köpa och lyssna på själv hemma.