Monicas liv präglades omedvetet av en upplevelse i 7-års åldern

Monica hade gått i Coach-samtal hos mig ca sex-sju gånger då vi första gången berörde hennes döda syster Lisa. Systern dog när Monica var 7 år gammal och familjen valde att glömma bort henne. Man talade aldrig om Lisa och det fanns inga foton på henne. Vi gick djupare och djupare in i hur denna tragiska olycka påverkade Monica och hon fick fler och fler insikter allt djupare vi kom. Hon fick tillbaka minnen om sin storasyster, minnen som varit undanträngda (bortträngda?), och detta blev ett stort helande i Monica.

Mammans bedrövelse hade blivit till bedrövelse i Monica

Monica är en klient som vill gå på djupet och finna mer av sig själv så vi har jobbat på regelbundet i terapi. Vi kom i tillbaka till att det var något kvar som hade med systerns död att göra och jag valde därför att under hypnos ta Monica tillbaka till tiden för systerns död. Vi gick tillbaka till den ödesdigra dagen och olycksplatsen där Monica än en gång fick uppleva hur en bil körde över Lisa och hon omkom. Lidandet och bedrövelsen som Monicas mamma befunnit sig i sedan systerns död,  inser vi nu har blivit till bedrövelse i Monica. Hon bär detta mönster.
När Lisa dog gick Monica in i hennes roll som den snälla, beskedliga storasystern. Hon minns att hon den kvällen kände att ”nu måste jag ta över rollen som storasyster”. Monica undrade vad det var för ett löfte hon gjorde den dagen.

Alla detaljer och känslor kommer upp och befrias

I hypnoanalys går vi tillbaka till olyckstillfället; Monica minns allt i detalj och alla känslor kommer tillbaka. Hon minns hur hon tvingar sin syster att få följa med henne och en kompis till badet. Hon minns allt i detalj på badet och hur de är sena till bussen efter badet. Hon minns hur hon drar benen efter sig och blir sur på Lisa när hon tjatar att hon ska skynda sig.
Alla detaljer och känslor kommer upp och befrias, hon ser och upplever hela olycksförloppet. Hon ser Lisa springa över vägen som är starkt trafikerad, för att stoppa bussen. Hon återfår minnet bit för bit, hur det blåser och regnar när Lisa sedan ska springa tillbaka över vägen. Monica minns hur hennes egen regnmössa blåser av och hur hon håller på att bli påkörd när hon springer efter den.
Hon hör ljudet från bilens bromsar, och dunsen, men vet inte vad som hänt. Lisas kompis har sett allt. Monica minns hur de går fram till bilen och hur föraren som körde på Lisa, ser ut. Hon minns att Lisas kompis försöker dra ut Lisa från bilen, hon minns Lisas ben, byxorna hon har på sig och skorna, hon minns allt i detalj. Hon känner rädslan i kroppen och hur Lisas kompis går med henne längre fram på vägen till en godiskiosk. Monica minns tanten i kiosken och godiset hon bjöd på. Minns när ambulansen kommer och hur de lägger Lisa på en bår och kör iväg. Färden hem i kompisens pappas bil.

I bilen kommer skulden

I bilen kommer skulden, mormor dyker upp i tanken – vad ska hon säga? Monica känner sig kluven, längtar hem men är rädd och vill inte hem. Rädd att behöva stå tillsvars så hon tar på sig skulden. Den sitter djupt, men släpper nu under hypnosen och det lättar i Monicas kropp. Hon minns pappa som kommer springande. Han ska till sjukhuset. Han håller om Monica och hon vill berätta vad som hänt. Hon vill följa med pappa men han säger bestämt ”Nej”. Monica blir besviken. Vill berätta om olyckan, kliver in genom dörren hemma, det är helt tyst. Mamma ligger på sängen och gråter. Monica möter mormors blick. Den säger som alltid att nu skall du stå tillsvars och få din dom.
Monica vågar inte prata, berätta och mamma möter henne inte. Mormor säger: ”Stör inte mamma”; Monicas mamma är okontaktbar. Monica känner sig utanför. Tung, dyster och rädd. Upplever och känner att hon inte får komma in, inte får existera. Hon stelnar till is, vet inte var hon ska göra av alla sina känslor. Minns hur hon sitter ensam i köket i mörkret, vill gömma sig i mörkret. Hon känner sig skyldig och slåss med skuldkänslorna.

”Nu betalar du med ditt liv”

Hon försöker komma underfund med hur hon bäst kan betala av skulden och ersätta alla. Första tanken är pengar – men det har hon inga. Nästa tanke är att hon ska få grepp om sitt liv. Hon ska använda sitt liv som betalning. Nu upplever hon hur något hårt i henne träder fram, en hård röst ekar inuti Monica: ”Nu betalar du med ditt liv”. Hon känner att hon inte är värd att ha eller leva, ett eget liv. Från denna stund använder hon sitt liv som betalningsmedel.

Skulden kan släppa

Monica ligger på bänken och är under hypnos. Det som sker i henne nu är så stort, så stort. Skulden kan släppa och hon känner plötsligt att hon kan få tillbaka sitt eget liv. Det är fantastiskt och svårt. Något i henne säger att det är brottsligt att bli befriad. Det tar ytterligare några behandlingar under hypnos för att Monica skall bli helt befriad. I dag mår Monica bra och i kan i  dag besökt systerns grav och ser i dag att hennes syster död men hon är inte längre bortglömd för Monica.